Így kezdődött…

Ribizli_Templomtoronnyal_crÉvek óta nyaranta ribizli szörpöt készítünk. Az egész több, mint 15 éve kezdődött, amikor hallottunk arról, hogy először támogatásokat adtak ribizli telepítésére, majd néhány év múltán egyszerűen nem vették át a gyümölcsöt. Tipikus magyar történet.

Gyerekkori barátommal, aki egy falu polgármestere lett, összedugtuk a fejünket: valamit tenni kellene! Első évben lementem autónkkal, és elhoztam 150 kg ribizlit, mondván, hogy Budaörsön majd biztosan megveszik, mert boltban nem lehet kapni. Tévedtem. Egy-két ládát valóban elvittek, de az emberek zöme már nem áll neki pancsolni ezzel a gyümölccsel. A férjem, Tamás, amikor meglátta a sok ribizlit, azt mondta kicsit mérgesen: „Na jó, neki mindegy, de ő hozzá nem nyúl ehhez a töméntelen gyümölcshöz…” Akkor nekiálltam, hogy egy házi passzírozón az egészet feldolgozzam. A barátok között, a családban egy-kettőre elfogyott, mindenki nagyon dicsérte. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy némely üveg – amibe nem tettünk tartósítószert – felrobbant, mert a hagyományos módszerrel nem tudunk olyan körülményeket teremteni, amiben nem szaporodnak a gombák.

Később találkoztunk a kiskőrösi almalével, amit 5 literes dobozokban árulnak, és nincs benne semmilyen tartósítószer. Elutaztunk a gazdához. Nagyon szimpatikus ember volt. Elmesélte, hogy lefagyott az almája, ott állt összetörve: az egész évi bevétele és munkája romokban hevert. Akkor azt gondolta, egy kiút van: feldolgozni lének. Eladósította a házát, rávette a termelőszövetkezetet, hogy álljanak mellé, nagy kölcsönt vettek fel, és beindítottak egy lé-üzemet. Kaptunk tőle pár dobozt meg zacskót, és következő évben már a férjem, Tamás is lelkesen dolgozott a dobozos szörppel itthon. Éjszaka dolgoztunk, már minden lila volt itthon, amikor Tamásban elővillant a gépész, azt mondta, centrifugáljuk ki! Elszaladt az áruházba, vett egy Hajdú típusú ruhacentrifugát, szúnyoghálót, miegymást, és így sikerült hajnalra végeznünk a szörpgyártással. Ez a kis centrifuga lett az alapja a mai rendszernek. Nekiállt, megtervezett egy szalagos prést és egy sterilizáló berendezést. Minden egyes alkatrészt legyártattunk saválló acélból, tehát úgy, hogy élelmiszeriparban is használható legyen, így állt elő a mai mobil gyümölcsfeldolgozónk alapja.

Néhány éve egy kis faluban bérelünk egy kis földet és dolgozzuk fel a falu ribiszke termésének egy részét. A falusiak, valami hihetetlen készséggel, szinte maguktól mellénk álltak. Hordtak oda ládákat, ásót, kaszát amire épp szükség volt. Egyik néni látta, ahogy mosom a ribizlit, azt mondja: „Ágikám, maga még fiatal! Nem szabad ilyen vizesen itt állni, megfázik.” Hazaszaladt, visszajött egy hentes-köténnyel. Az emberek egészen fellelkesedtek, hogy végre valakinek kell a ribizlijük. Volt úgy, hogy, amikor már minden erőnk, tartalékunk elfogyott, maguktól beálltak segíteni. Azt éreztük, hogy a szívükbe zártak, megjelent előttünk valami ősi falu képe, amiben még természetes volt az összefogás. A végén pedig azt mondták, visszavárnak.

Hihetetlen az a kiszolgáltatottság, amiben a kistermelők élnek. Ugyanis ezek a gyümölcsök nem tárolhatók sokáig, ezért a hűtőház tulajdonosoktól függ minden. Szeretnénk ha ez nem így lenne, ha lenne több lehetősége a gazdáknak választani.

A mi szörp receptünk a régi: sűrű, tiszta gyümölcslé és cukor, mindenféle egyéb adalék, tartósítószer, színezék, meg “miegymás” hozzáadása nélkül. 3 literes „Bag in Box”, azaz „zacskó a dobozban” csomagolásban, ügyes kis csappal az oldalán. A szörp nincs felforralva, csak 75 fok körüli hőmérsékleten, kíméletesen hőkezelve.

Lehetne persze kisebb kiszerelésbe is csomagolni. Szerintünk azonban a mai időkben gondolni kell arra is, hogy szinte minden ivólé sűrítményből készül, amit méregdrága dobozba tesznek. Ezt az emberek sorozatban kidobják. A környezetvédők is aránylag még ezt a módszert tartják a legelfogadhatóbbnak, mert a 3 liter szörpből – ami viszonylag kis helyen elfér – kb. 12-15 liter ivólé készíthető, amely 12-15%-os gyümölcslének felel meg, tehát sok szemét kidobását megúszhatjuk.