Tegnap délután találtam magamnak egy magas létrát, kis kosár a kezemben, és már szedtem is a bodzavirág-fejeket. Körülbelül ötven fejet választottam ki elsőre. Legjobb napos délelőttön szedni a szép virágokat. A bodzavirág szedése egyébként több héten át tart. Jó, ha ott van a kertben! Egyre magasabbra másztam, hogy megtaláljam azokat, amelyeken barna virágnak nyoma sincsen. A szépekből lehet finom szörpöt készíteni.
Így kezdtük idén a Háziszörp Kft bodzaszezonját. Néhány éve alapítottuk kis gyümölcsfeldolgozónkat, ahol idénygyümölcsökből készítünk tartósítószer-mentes szörpöket. Most a bodza ideje jött el. Persze később felkeressük majd a bodzaültetvényeket is, hogy megfelelő mennyiségben kínálhassunk bodzaszörpöt azoknak, akik ezt a finom és egészséges italt szeretnék megvásárolni. A mi szörpreceptünk a régi: tiszta gyümölcslé és cukor, mindenféle egyéb adalék nélkül. „Bag in Box”, azaz „zacskó a dobozban” csomagolásban tároljuk, ügyes kis csappal az oldalán, hogy romlás nélkül, folyamatosan fogyasztható legyen.
Fönn meg a felhők szállnak az égen, bodzafehéren, bodzafehéren.
Szállj, szállj felhő, pamacsos, hullj te zápor, aranyos,
Hullj te zápor, égi virágpor, égen nyíló bodzavirágból.”
(Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők)
A TELJES CIKK A KÉPMÁS MAGAZIN OLDALÁN OLVASHATÓ
Fotó: Freepik