Lassan lejár a bodzaszörp szezonja, használja ki a hátralévő napokat!

bodzaszörő
Jó, ha csak úgy kimehetünk a kertbe vagy a faluvégre bodzát szedni. Kosár billeg a kézen, és a napos délelőttön begyűjtjük a tiszta, fehér, fűszeresen illatos virágot, hogy aztán szörpöt készítsünk belőle. Ezekben a napokban még éppen megtehetjük, de érdemes kihasználni ezt az utolsó hétvégét, mert már elvirágzóban van ez az értékes növény.

Javában folyik a munka Fekete Ágnesék háziszörpkészítő műhelyében is: a bodzavirágokat két napon át citromsavas vízbe áztatják, gondosan vigyázva arra, hogy a növény szára bele ne pottyanjon, mert ez kesernyés mellékízt adna a készülő italnak. Miután a kiázott virágokat kiszedik a hordóból, igazi citromlével és kristálycukorral keverik, majd kíméletesen pasztörizálják, hogy a vitaminok is benne maradjanak, így a nedű mindenféle megfázásos nyavalyára, de még a gyomorpanaszokra is jó lesz majd a téli időben. A hagyományos recepteknek köszönhetően szörpjeik és leveik nagymamáink kamrájának hagyományos ízvilágát idézik.

Segíteni akartak, segíteni akarnak

A bejegyzés folytatódik:

A TELJES CIKK A TEOL HÍRPORTÁLON OLVASHATÓ

 

Fotó: Shutterstock
A borítókép illusztráció