Birsalma szörp – 1kg

Tartósítószer nélkül, friss, hazai gyümölcsből készült rostos birsalma gyümölcsszörp.

Összetétele: rostos birsalma lé, cukor, ivóvíz, rostos meggylé, citromsav.

Gyümölcstartalom: min 50%!

Ajánlott hígítási arány: 1 rész szörp, 4 rész víz.

Kiszerelés: 1 kg, “bag in box” csomagolásban.

2 400Ft

Kategória

Leírás

Birsalma, illetve birskörte szörp

A birsalma a késő ősz ajándéka. A birsalmafa dísze a kertnek még akkor is, ha valaki termésének feldolgozásához nem talál elég időt. Ugyanis hiába hoz el ez a gyümölcs olyan zamatokat étrendünkbe, amelyeket semmi mással nem lehet pótolni, ez a gyümölcs azonban egy nagy gondot is a háziasszony nyakba tesz, ugyanis önmagában a birs nem fogyasztható. Rendkívül csontos, fanyar, élvezhetetlen.  Fogyasztása olyan érzés, mintha éretlenül ennénk egy gyümölcsöt. Különös az is, hogy a termés méretétől függően időnként almának, máskor körtének nevezik. A birsalmának nagyon magas, 3%-os a pektintartalma, ezért könnyű belőle akár gyümölcssajtot is készíteni. A vitaminok közül kiemelkedően sok C vitamint tartalmaz, és P vitaminban a birsnél csak a fekete berkenye gazdagabb. Rendkívül sok vasat is  tartalmaz. Összehúzó tulajdonsága miatt régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén, valamint hányinger ellen. Ha azonban valakink gyulladás található beleiben, akkor nem javallott fogyasztása.
A birs különleges illat a lakásban is, de pikáns ízeket ad például vadhúsok vagy szárnyasok mellett.

Az általunk készített birsalma szörp elkészítésénél vigyázunk arra, hogy a magokat ne törjük szét, mivel azokban a keserű mandula ízére emlékeztető ciántartalmú amigdalin található.

A gyümölcsöt egy nagy üstben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A hűlési folyamat nagyon fontos, mivel a szép birsalma színt a lassú hűlés folytán kapjuk meg. Azt a vizet is felhasználjuk, amelyben a birs megfőtt, mivel magas pektintartalma miatt még akkor is igen sűrű pépet kapunk, ha a levével együtt passzírozzuk át a birsalmát vagy birskörtét.

Az általunk készített szörpökben nagyon kicsi a cukortartalom. Sajnos szörp nem létezik cukor nélkül. Viszont igyekszünk arra, hogy ne egy cukros szirup legyen csupán a mi szörpünk. A borsalma szörpben is 20-25% cukor található. Hígítva igazán finom, ízletes birslét kapunk.

Téli időszakban mi fahéjas meleg italt is készítünk belőle, ami a legjobb téli ital. Egész lakásunk megtelik finom illattal ilyenkor!

További információk

Tömeg 3.2 kg
Méretek 17.5 × 11.5 × 21 cm
Íz

Őszi ízek, Birsalma

Kiszerelés

1 kg

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Birsalma szörp – 1kg” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük