• Birsalma szörp – 2dl

  • Birs szörp, 2 dl
   Birs szörp, 2 dlBirs, a gyümölcs képe
  • 600Ft

   Valódi birsalmából készült gyümölcsszörp, a birs hamisíthatatlan ízével. Téli napokon akár forrón is ajánljuk, fahéjjal még finomabb, illata betölti az egész szobát.

   Tartósítószer nélkül, friss, hazai gyümölcsből készült rostos gyümölcsszörp.

   Összetétele: rostos birsalma lé, cukor, ivóvíz, rostos meggylé, citromsav.

   Gyümölcstartalom: min. 50%

   Ajánlott hígítási arány: 1 rész szörp, 4 rész víz.

   Kiszerelés: 2dl, üvegben.

   Kategória: .

  Birs szörp, birsalma szörp, illetve birskörte szörp

  A birs a késő ősz ajándéka. A birsfa dísze a kertnek még akkor is, ha valaki termésének feldolgozásához nem talál elég időt. Ugyanis hiába hoz el ez a gyümölcs olyan zamatokat étrendünkbe, amelyeket semmi mással nem lehet pótolni, ez a gyümölcs azonban egy nagy gondot is a háziasszony nyakba tesz, ugyanis önmagában a birs nem fogyasztható. Rendkívül csontos, fanyar, élvezhetetlen.  Fogyasztása olyan érzés, mintha éretlenül ennénk egy gyümölcsöt. Különös az is, hogy a termés méretétől függően időnként almának, máskor körtének nevezik. A birsalmának nagyon magas, 3%-os a pektintartalma, ezért könnyű belőle akár gyümölcssajtot is készíteni. A vitaminok közül kiemelkedően sok C vitamint tartalmaz, és P vitaminban a birsnél csak a fekete berkenye gazdagabb. Rendkívül sok vasat is  tartalmaz. Összehúzó tulajdonsága miatt régóta alkalmazzák a gyomor és bélrendszer vérzéssel, és hasmenéssel járó betegségei esetén, valamint hányinger ellen. Ha azonban valakink gyulladás található beleiben, akkor nem javallott fogyasztása.
  A birs különleges illat a lakásban is, de pikáns ízeket ad például vadhúsok vagy szárnyasok mellett.

  Az általunk készített birsszörp elkészítésénél vigyázunk arra, hogy a magokat ne törjük szét, mivel azokban a keserű mandula ízére emlékeztető ciántartalmú amigdalin található.

  A gyümölcsöt egy nagy üstben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A hűlési folyamat nagyon fontos, mivel a szép birsalma színt a lassú hűlés folytán kapjuk meg. Azt a vizet is felhasználjuk, amelyben a birs megfőtt, mivel magas pektintartalma miatt még akkor is igen sűrű pépet kapunk, ha a levével együtt passzírozzuk át a birsalmát vagy birskörtét.

  Az általunk készített birs szörpben nagyon kicsi a cukortartalom. Sajnos birs szörp nem létezik cukor nélkül. Viszont igyekszünk arra, hogy ne egy cukros szirup legyen csupán a mi szörpünk. A borsalma szörpben is 20-25% cukor található. Hígítva igazán finom, ízletes birs szörpből készült lét kapunk.

  Téli időszakban mi fahéjas meleg italt is készítünk belőle, ami a legjobb téli ital. Egész lakásunk megtelik finom illattal ilyenkor!

  Tömeg 0.42 kg
  Méretek 6 x 6 x 15 cm
  Íz

  Birsalma

  Kiszerelés

  2 dl

 • Termékkategóriák