• Bodza szörp – 1 kg

  • Bodza szörp, 1 kg
   Bodza szörp, 1 kgBodzavirág képe
  • 1 750Ft

   Tartósítószer hozzáadása nélkül, friss, hazai bodzavirágból készült szörp.

   Összetétele: bodzavirág vizes kivonata, cukor, citromlé, citromsav.

   Ajánlott hígítási arány: 1 rész szörp, 4 rész víz.

   Kategória: .

  A bodza szörp alapja a bodza virág

  Amikor tavasszal menyasszonyi ruhába öltözik a világ, az egyik fátyoldarab a bodza. Ez egy illatozó ékessége a zöldülő természetnek. Ernyős, sárgásfehér színű virágját gyűjtjük a nem túlságosan magas bokrokról május-júniusban, amikor az ernyő szélén a virágok nyílni kezdenek. A bodza név a Sambacus a görög Sambyke (hangszer) szóból származik, ezt a hangszert a bodza ágaiból készítették. Botanikus neve tartalmazza még a nigra szót, ez a gyümölcs feketeségére utal. Érdekes, hogy hogyan lesz egy ilyen patyolat fehér virágból a legerősebben színező fekete gyümölcs. Az egyik lehetőség, hogy teát készítünk belőle úgy, hogy száraz, meleg helyen szárítjuk, vagy azonnal beáztatjuk, és illatos nektárrá alakítjuk. Hiszen a  szépségen túl hatóanyagai is nagyon fontosak. Már az ókori orvosok is Hippokrátész és Galenosz ismerték gyógyászati értékét. Hurutos megfázásra és nyálkahártya irritációra használják a legtöbbet a bodza virágot. A magyar népi gyógyászatban a kamilla után ez a leggyakrabban használt gyógynövény. Minden része használható gyógyításra: virágát, termését, levelét, kérgét és gyökerét.

  A virágból készült ital vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású is egyben. Mit is tud?

  Számos országban gyógyítják bodzából készült orvosságokkal például herpeszes fertőzés vagy az  influenza tüneteit.

  A virágból készített tea izzasztó hatású. A bodza manapság is számos megfázás és nátha elleni készítmény összetevője. Rutintartalmának köszönhetően a fehér ernyővirágzat érerősítő hatású. A fehér bodzavirágok főleg rutint tartalmaznak, mely antibiotikus hatású és érerősítő. A bodzában is megtalálható flavonoidok hasznosak a magas vérnyomás, arterioszklerózis, koszorúér-szűkület, visszér esetében. A bodza flavonoidtartalma jelentős mértékben meghaladja a vörösborét, s ráadásul alkohol nélkül!

  Bodzalé ivása ajánlott mind melegen, mind forrón – gyümölcslevekkel vagy teával gyerekpuncsként –  esetleg mézzel édesítve.

  Mi figyelünk arra, hogy ne az út szélén szedjük a bodzavirágot, ahol az autók kipufogó füstjének apró maradványai ott maradnak és méreganyagként bekerülhetnek a bodzaszörpbe. A Csiki hegyek dűlőin szedegetjük össze a bodzavirágot, majd citrommal, citromsavval egy napon át áztatjuk. Végül a bodzavirágos levet leszűrjük, és cukorral ízesítve lassan hevítjük, hogy sűrű szörp legyen belőle.  Az így nyert szirupot öntjük a tömlőkbe, melyből csapon keresztül adagolhatjuk magunknak a gyógyító, illatos és finom italt.

  Tömeg 1.2 kg
  Méretek 11.5 x 12 x 24.5 cm
  Íz

  Bodzavirág

  Ajánlott higítási arány

  1:4

 • Termékkategóriák