Fekete ribizli lé – 100%, szürt fekete ribizli velő – 3 liter

100%-os, rostos gyümölcslé, tartósítószer és adalékok nélkül, friss hazai gyümölcsből!

Összetétele: 100% fekete ribiszke lé

Kiszerelés: 3 liter, “bag in box” csomagolásban

6 300Ft

Kategóriák ,

Leírás

A fekete ribizli lé alapja a fekete ribiszke

A fekete ribizli különleges növény a Kárpát-medencében, hiszen alapvetően a hidegebb, északabb tájakon honos. A háziasszonyoknak nem ez a gyümölcs a kedvence, hiszen már a szedése is sok gondot okoz. Nem úgy terem, mint a piros ribizli, hanem sok esetben csupán egy kicsi szem található egy kicsi száron. De még a feldolgozása! Nagyon erős a színe, minden gép, kanál és lábas szinte lemoshatatlanul fekete lesz a befőzéskor. A gyümölcs nagyon ragaszkodik héjához, hiába préseljük ki, rengeteg lé még benne marad a sűrű pépben, amelyet kiszedünk a passzírozóból. Úgyhogy többször is ki kell préselni, mire végre valóban kinyertük a levét. Magában nagyon savanyú, úgyhogy édesíteni és hígítani kell ahhoz, hogy jó ivólét kapjunk.

Ezek a leírtak mind odavezetnek, hogy kevesen fognak hozzá a fekete ribiszke lé gyártásához. Pedig ez az az ital, amelyik talán a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizlinek a legnagyobb a C-vitamin tartalma, magasabb, mint a csipkebogyóban. Ráadásul ez a C-vitamin stabilan van jelen a gyümölcsben, ami az aszkorbin oxidáz enzim hiányával magyarázható. Ezért forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló. De a fekete ribizli leginkább magas antocianin tartalmának köszönheti gyógyhatását

A fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A népgyógyászat eleinte főleg vizelethajtóként és reumás panaszok ellen használta. A  18. században hasmenés, ízületi problémák, köhögés tünetei ellen is használták.

Tudományos állat- és humán kísérletek kimutatták érfal-lazító hatását, valamint a fekete ribizli termés érelmeszesedés-csökkentő hatását.

A mi fekete ribizli levünk úgy készül, hogy miután három fázisban, alaposan megmosta a gyümölcsöt, többször átpasszírozza, majd a sűrű levet kb. 80  fokra felhevítve tömlőkbe önti. Így a fekete ribiszke nemcsak megőrzi eredeti beltartalmát, de tartósan eláll. Ráadásul a tömlőn elhelyezett csapból folyamatosan adagolható, és mivel így oxigén nem kerül italunk környezetébe, ezért nem romlik el.

Nagyon fanyar, nagyon sűrű az így elnyert fekete ribiszke lé.

További információk

Tömeg 3,2 kg
Méretek 17,5 × 11,5 × 21 cm
Íz

Fekete ribiszke