Körte-almalé – 100% – 3 liter

Tartósítószer, adalékok és víz hozzáadása nélkül, hazai gyümölcsből készült, frissen préselt, 100%-os, natur körte-almalé, 3 literes „bag in box”-os csomagolásban..

Összetétel: 50% rostos körtelé és 50% rostos almalé

Kiszerelés: 3 L – BIB csomagolásban

 

3 000Ft

Kategóriák ,

Leírás

A körte-almalé, amelyet mi készítünk, 100%-os ivólé, azaz semmiféle adalékot, cukrot nem tartalmaz. A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. Egy átlagos méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát, káliumszükségletünk 6 százalékát. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.
Korábbi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a körte rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.
Mára már szinte mindenütt olvashatunk arról, mennyire fontosak a növényi rostok a bél egészségének megőrzéséhez.

A körte az egyik lehetőség arra, hogy vitaminok, ásványi anyagokat sok rosttal együtt a szervezetbe juttassunk.  Szinte minden szempontból előnyösen változik szervezetünk állapota, ha megfelelő rostban gazdag ételeket eszünk.

Bár még csak néhány tanulmány született a témában, több tudós is egyetért, hogy a körte hipoallergén, vagyis a fogyasztása nem okoz allergiás reakciókat. Szülők, figyelem: a körtét akár csecsemőknek is adhatjátok, mert nagyon biztonságos!

A körtében bór van, ami megakadályozhatja a csontritkulás kialakulását. A webbeteg azt írja: a bór a kalcium- és magnéziumhasznosítás szabályozása révén segíti elő a csontképződést és akadályozza a csontritkulás kifejlődését. Kedvezően hat továbbá az ízületi kopásokra, megakadályozhatja az ízületi gyulladás (arthritis) egyes fajtáinak kialakulását. Egyes kutatások szerint a kalcium hormonális szabályozásában és a sejtosztódás folyamatában is fontos szerepet játszik.

A körtében rengeteg C-és K-vitamin rejlik, de egy ásványi anyagban, a rézben is bővelkedik – ennek köszönhetően antioxidánsként harcol a káros szabad-gyökök, így a rák kialakulása ellen. Egy darab körte a napi szükséges C-vitamin mennyiségének 11%-át, a réznek pedig 9%-át tartalmazza, úgyhogy hajrá, edd, amikor csak tudod!

A körte-almalé egyszerű préseléssel készül. A gyümölcsöket háromszor megmossuk, ülepítő, úsztató majd permetező mosással, utána passzírozógépünkben eltávolítjuk a magházat és a csumát, végül átszűrjük.

Az almáról

A magyar alma méltán híres. Ez az a gyümölcs, amelyből a legtöbb terem a Kárpát-medencében, hiszen az eső mennyisége, a napfény, a talaj közel ideális ennek a gyümölcsnek a termesztésére. Mi almaleveinket friss gyümölcsből préseljük, tehát nem sűrítményből dolgozunk. Többféle almát használunk, ezek közül néhány pl.: Gála, Idared, Golden, Zöldalma. Az elkészült almalé mindig az éppen préselt fajtára jellemző ízvilágot adja vissza.

Az alma az a gyümölcs, amely a legendák világába vezet bennünket. Ha valakit megkérdezünk, hogy  hogy mondjon egy gyümölcsöt, akkor nagy valószínűséggel az alma lesz az, amit hallunk! A színét pirosnak gondoljuk.  Általános fogalomvilágunkban tehát az alma van a gyümölcsök élén. Ez nem is csoda, hiszen ezt fogyasztjuk az év legtöbb hónapjában. Az alma téli, tavaszi, őszi, sőt nyári jó barátunk. A paradicsomi kertben is egy almát gondolunk a Jó és Gonosz tudásának fájára. De a görög mondavilágból is tudunk aranyalmáról, amelyet a Heszperidák őriztek. De a későbbiekben gondolhatunk Tel Vilmos almájára is, vagy akár Newtonra, akinek állítólag a fejére esett egy alma, így gondolkodott el a gravitáción.

Ha a paradicsomi tiltásra gondolunk, akkor igazán örömteli arra gondolnunk, hogy ma semmiféle tilalom nem takarja el az alma értékeit. A legkisebb csecsemők első étele a reszelt alma vagy az almalé. Azért van ez így, mert az emésztőszervek működését ha kell, akkor serkenti, de ha arra van szükség, akkor fékezi. Az almasav és a tartalom cukortartalom egyensúlyban van benne. Innen adódik az a kellemes ízvilág, amelyet szinte mindenki kedvel. Táplál, szomjat olt, jóleső érzéssel tölt el nehéz ételek után, ahogyan a rómaiak is tanácsolták – usque ad mala, azaz az almával zárul az étkezés. Már az illata is üdítően hat. A Kárpát-medencében is őshonos ez a gyümölcs, amely a Tigris folyó mellől, tehát valóban a bibliai paradicsom helyszínéről terjedt tovább. Éppen ezért külön érdekesség, hogy a legelterjedtebb fajtája nálunk a bibliai nevű Jonatán, amely egyébként egy amerikai emberről, Jonathan Habsbrouckról kapta a nevét. Az amerikai kontinensen magról kelt, ő így bukkant rá erre a kiváló képességekkel bíró gyümölcsfajtára. Ennek a gyümölcsnek érezték legtartósabbnak az ízvilágát egész télen át. Ez az állapot persze mára nem igaz, hiszen az Idared talán még tartósabban fogyasztható, akár tavasszal is megfelelő tárolás mellett. De több ezer fajta közül nem érnénk végére az ízek és színek felsorolásának.

Kiszerelés: 5 L – BIB csomagolásban

További információk

Tömeg 3,2 kg
Méretek 17,5 × 11,5 × 21 cm
Íz

Őszi ízek, Alma, Körte

Kiszerelés

3 liter