Leírás
A sárgabarack lé alapja a kajszi barack
Ez talán a leghíresebb magyar gyümölcs. Mindenfelé tudják, hogy a belőle készült pálinka sehol nem ilyen ízletes a világon talán, mint Magyarországon. Kecskemét környékét nevezik barackországnak, mert ott vészelte át a legjobban a korai fagyokat ez a gyümölcsfa. Ázsiából, Örményországból érkezett hazánkba ez a gyümölcs fajta. Gyönyörű napra emlékeztető színekben pompázik ez a gyümölcsünk. Sőt, a Nap felé fordított oldalán bíbor foltokat is észrevehetünk rajta. A legjobban a melegebb, mégis mérsékelt éghajlatú vidékeket szereti. Ezért díszlik talán éppen Kecskemét homok vidékén a legjobban. A legtöbb gyümölcs sokat veszít íz értékéből akkor, amikor üvegbe tesszük, vagy más módon tartósítjuk a téli hónapokra. A sárga barack az a gyümölcs, amelyik a legjobban megőrzi eredeti ízét még akkor is, amikor például sárgabarack lé formájában megisszuk. A legtöbb üdeséget, színt, illatot és ízt a kajszi őrzi meg számunkra így is. A sárgabaracknak nincs versenytársa, ha a palacsinta megtöltésére gondolunk például.
Ha sárgabarack levet készítünk, mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy átválogatott gyümölccsel dolgozzunk. A rohadt szemek mind színvilágában, mind tartósságában elrontják az eredményt.
A mi sárgabaracklevünk mindig frissen szedett gyümölcsből készül. Passzírozó gépünk segítségével eltávolítjuk a gyümölcs magját, majd újból és újból átpasszírozva a magozott sárgabarack pépet megkapjuk azt a sűrű levet, amely a finom ivólé lapja.
Mivel a sárgabarack nem tartalmaz sok vizet, rendkívül sűrű, ezért önmagában nem készíthető belőle ivólé, csak víz hozzáadásával. A mi ivólevünk 50%-os gyümölcstartalommal bír. Mivel a kajszibarack nem túlságosan savas, ezért citromsav hozzáadása is szükséges a sárgabarack léhez. Ha nem változtatjuk meg a lé sav- arányát, akkor megbarnul majd készítményünk. A mi készítményeink a PH értéke 3,5 körüli értékre van beállítva. Így kellemes ízvilága lesz a sárgabarack ivólének, és a színe is szép, napsárga lesz.
100 gramm kajszi barack a napi A vitamin szükségletünk 140%-át biztosítja. A sárgabarackban számos, nagy mennyiségű antioxidáns található. A kajszi nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely serkenti a szem vérkeringését. Magas a rosttartalma, ami pedig a szervezetünk felesleges, illetve káros anyagainak távozásában segít.