Leírás
A szeder szörp alapja a fekete szeder
A szeder, népi nevén fekete málna már az ókorban a köszvény egyik gyógyszere volt. A legrégebben – az emberiség történelmének kezdetein is – gyűjtött gyümölcsök közé tartozik, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek, ligeteknek. Maradványait – egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt – megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse között a szeder is rendszeresen szerepelt. Ez az a növény, amelynek egyetlen faja, egyetlen része sem mérgező. Kiváló, ráadásul kellemes antioxidáns forrás, hiszen nem savanyú, mint hasonló társai. Erdeink is tele vannak fekete szeder bokorral. Az erdők tarvágása elősegíti a szeder fajok elszaporodását, a különböző génállományok keveredését.
Botanikai neve: Rubus. E fajcsoportba tartozó kisfajok száma Magyarországon több, mint százhatvan. Ez a gyümölcs tanninokban (csersavakban) igen gazdag. Számos fajt gyógynövényként használnak, mivel a tanninnak összehúzó tulajdonsága van, ami a hajszálereket védi. Baktériumölő hatása szintén ismert. A szedert sütemények bevonására, lekvár, gyümölcszselé és -ital készítésére is felhasználják.
A híres áfonyánál kétszer több C-vitamin található benne. Köztudott, hogy a C-vitamin nagyon fontos a szervezet számára. Létfontosságú az immunrendszer, valamint a szív-és érrendszer egészséges működése szempontjából, valamint csökkenti a vérnyomást. Emellett elősegíti a vas felszívódását is. A szeder feketés színét a benne lévő antociánnak köszönheti, ez az antioxidáns vegyület pedig rendkívül jó hatással van a szervezetünkre, csökkenti a gyulladásokat, javítja a memóriánkat, karban tartja a vércukorszintünket és vérnyomásunkat, továbbá segít megelőzi a szív- és érrendszeri problémákat, valamint a rákot. Egy maréknyi szeder 8 gramm rostot tartalmaz, ezért különösen jó hatással van az emésztésre is. Terhes nők számára is jó hatású fogyasztása, mivel sok folsavat is tartalmaz. Általában a több méterre felfutó, horgos tüskékkel borított, lehajló hajtásokkal teli fajtát ismerjük. Az utóbbi időben azonban egyre elterjedtebb a tüske nélküli fajta. A szeder bogyói folyamatosan érnek augusztus közepétől szeptember végéig. A kifejlett bogyók kezdetben zöldek, majd megpirosodnak, végül feketék lesznek. Csak az éretteket érdemes leszedni. Nem utóérő gyümölcs.