Vegyes ribizli szörp – 3kg

Tartósítószer, adalékok és víz hozzáadása nélkül, friss, hazai gyümölcsből készült rostos gyümölcsszörp.

Összetétele: piros ribiszke lé, cukor, fekete ribiszke lé.

Gyümölcstartalom: min. 72%!

Ajánlott hígítási arány: 1 rész szörp, 4 rész víz.

Kiszerelés: 3 kg, “bag in box” csomagolásban

4 400Ft

Kategória

Leírás

A vegyes ribizli szörp fekete ribizli és piros ribizli keverékéből készül.  Ennek a szörpnek az ötletét az adta, hogy a fekete ribizli olyan erősen színező hatású, annyira mély ízvilága van, hogy bőven elfér mellette a piros ribizli savanykás íze. Ez a két gyümölcs nem csupán testvér, de jól ki is egészítik egymást.

Mi egy adag fekete ribiszkéhez négy adag piros ribizlit teszünk.

A piros ribizlit júniusban találhatjuk meg először a piacokon. Savanykás termése ott piroslik a kis dobozokban a zöldségeseknél. Fürtökben szedhetjük ezt a gyümölcsöt, ezért ez könnyebb munka, mint testvére, a fekete ribizli esetében. A csepp piros golyócskák eltevése mégis macerás. De ha elhatározzuk, hogy mégiscsak megküzdünk vele, igazán egészségeset lakmározhatunk belőle. Egész télen élvezhetjük a gyümölcsből készült finom szörp és lekvár ízét.

Színes leve miatt szépen mutat belőle a bólé Akit nem zavarnak a ribizli-magok, az teheti bátran savanykás levesbe, húsok mellé adható mártásba, vagy készíthet vele gyümölcsjoghurtot.

Az általunk készített piros ribizli szörpben a megtisztított, majd megtört gyümölcshúst átpasszírozva megszabadítjuk a héj és mag darabkáktól.

Ezt a sűrű gyümölcslevet elkeverjük kb. 25% cukorral, és tömlőkbe tesszük.

Szörpünkből ízletes gyümölcskocsonya is készíthető. Remekül színezi a gyümölcsös, aszpikos tortához valókat krémeket és zseléket.

A fekete ribizli különleges növény a Kárpát-medencében, hiszen alapvetően a hidegebb, északabb tájakon honos. A háziasszonyoknak nem ez a gyümölcs a kedvence, hiszen már a szedése is sok gondot okoz. Nem úgy terem, mint a piros ribizli, hanem sok esetben csupán egy kicsi szem található egy kicsi száron. De még a feldolgozása! Nagyon erős a színe, minden gép, kanál és lábas szinte lemoshatatlanul fekete lesz a befőzéskor. A gyümölcs nagyon ragaszkodik héjához, hiába préseljük ki, rengeteg lé még benne marad a sűrű pépben, amelyet kiszedünk a passzírozóból. Úgyhogy többször is ki kell préselni, mire végre valóban kinyertük a levét. Magában nagyon savanyú, úgyhogy édesíteni és hígítani kell ahhoz, hogy jó ivólét kapjunk.

Ezek a leírtak mind odavezetnek, hogy kevesen fognak hozzá a fekete ribizki lé gyártásához. Pedig ez az az ital, amelyik talán a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizlinek a legnagyobb a C-vitamin tartalma, magasabb, mint a csipkebogyóban. Ráadásul ez a C-vitamin stabilan van jelen a gyümölcsben, ami az aszkorbin oxidáz enzim hiányával magyarázható. Ezért forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló. De a fekete ribizli leginkább magas antocianin tartalmának köszönheti gyógyhatását

A fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A népgyógyászat eleinte főleg vizelethajtóként és reumás panaszok ellen használta. A  18. században hasmenés, ízületi problémák, köhögés tünetei ellen is használták.

Tudományos állat- és humán-kísérletek kimutatták érfal-lazító hatását, valamint a fekete ribizli termés érelmeszesedés-csökkentő hatását.

Mi úgy készítjük a vegyes ribizli szörpöt, hogy miután a három fázisban, alaposan megmostuk mind a két gyümölcsöt, többször átpasszírozzuk, majd a sűrű levet kb. 80  fokra felhevítve abba kevés cukrot téve tömlőkbe öntjük. Így a ribiszke nemcsak megőrzi eredeti beltartalmát, de tartósan eláll. Ráadásul a tömlőn elhelyezett csapból folyamatosan adagolható, és mivel így oxigén nem kerül italunk környezetébe, ezért nem romlik el.

További információk

Tömeg 3.2 kg
Méretek 17.5 × 11.5 × 21 cm
Íz

Vegyes ribiszke

Ajánlott higítási arány

1:4

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vegyes ribizli szörp – 3kg” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük