Eper szörp üvegben – 2dl

Tartósítószer, adalékok és víz hozzáadása nélkül, friss, hazai gyümölcsből készült rostos gyümölcsszörp.

Összetétele: rostos szamóca lé, cukor, rostos meggy lé.

Gyümölcstartalom: min. 72%!

Ajánlott hígítási arány: 1 rész szörp, 4 rész víz.

800Ft

Kategória

Leírás

Az eper szörp apalja a szamóca

A szamóca, későbbi átnevezésével, eper a lobos erdők Babszem Jankója. Hiszen bármennyire is elbújik a lombok között, ennél ízletesebb és különlegesebb növényt nemigen találhatunk sehol. Azért is jó ennek a mesebeli figurának a képe, hiszen erősebb, kövérebb, nagyra nőtt amerikai bátyja , az eper sokkal kevésbé zamatos. Az angol mondás szerint Kétségtelen, hogy  a végtelen irgalmú Úristen teremthetett volna még jobb gyümölcsöt is, de az is kétségtelen, hogy nem teremtett.  Ez a gyümölcs, talán éppen kora tavaszi hírnökléte miatt különös történetekkel övezték körül. Az erdőkben növő szamócát és a kertekben illatozó növényt régen a tündérekkel hozták kapcsolatba. Később Szűz Mária oltalmának jelét sejtették benne.

Az eper vagy szamóca elnevezése körül sok tévhit kering. Hivatalos botanikai neve a szamóca, mert az eper az a pici gyümölcs, amely alakra hasonló, ízre sokkal kevésbé kellemes, és az eperfa termése. Ennek a botanikai nemzetségnek, a Fragaria-nak még két faja él Magyarországon, és ráadásul még ezeket is tévesen epernek vagy szamócának nevezik. Mi a biztonság kedvéért, hogy mindenki a magáénak érezze, egyszer szamócának, egyszer epernek hívjuk ezt a különleges földön termő gyümölcsöt.

Igen magas a vastartalma. A vitaminban annyira gazdag, hogy 100 gr eper már a napi szükségletünk 10%-át jelenti. Viszont bármennyire megdöbbentő is, ugyanennyi szamóca C vitaminban már a teljes napi szükségletünket fedezi.

Még levelét is használják, mivel flavonoidokat (kvercetint), cserzőanyagokat (ellagitanninokat), kávésav származékokat, citrált, triterpén-alkoholt tartalmaznak. Ezen kívül még kalcium, kálium, magnézium, mangán, és cink is található a gyümölcsben.

Mi mindenre használják a szamócát a növényi gyógyászatban? Nyálkahártya-gyulladás és fogínysorvadás esetén. Bélpanaszokra, hasmenésre. Máj-, lép-, epe működési zavarok ellen.

Ritkán találunk a piacon olyan szamóca, illetve eperszörpöt, amelyben valóban teljes mértékben ez a gyümölcs található. Ennek egyszerű oka az ára. Tavasszal az ember sajnálja azt, hogy sok pénzért megvásárolt gyümölcsét ne frissen egye meg, hanem tartósítva. Ezért is különleges a mi szörpünk,  hiszen ebben valóban kizárólag a leprésel szamóca/eper levét fogyaszthatjuk.

A gyümölcsöt mi három fázisban megmossuk, alaposan elvégezzük az ülepítő mosást, hiszen nagy mennyiségű homokszemcse tapad a szamócára. Ezek után passzírozógépünk segítségével először eltávolítjuk az eper csumáját, majd kipréseljük a levét. Kis citromsav hozzáadásával megőrizzük szép színét, azonban így sem lesz azonban olyan piros, mint a szintetikus szörpök. A szamóca ugyanis rózsaszínű le, senki se csapja be önmagát! Hiába szeretjük az élénk színeket, ezek a gyümölcsök, amennyiben természetesen fogyasztjuk őket, világosabbak, mint amiket a reklámokban megszoktunk.

Mi mintegy 25% cukrot teszünk a szörpbe, így kapjuk meg a rendkívül zamatos eperszörpöt. Olyan, mintha folyékony szamócát innánk! Egészségünkre!

További információk

Tömeg 0.42 kg
Méretek 6 × 6 × 15 cm
Íz

Szamóca

Kiszerelés

2 dl