Fekete ribizli szörp – 3kg

Tartósítószer, adalékok és víz hozzáadása nélkül, friss, hazai gyümölcsből készült rostos gyümölcsszörp.

Összetétele: 75% fekete ribiszke lé, 25% cukor.

Ajánlott hígítási arány: 1 rész szörp, 4 rész víz.

Kiszerelés: 3 kg, “bag in box” csomagolásban.

6 300Ft

Kategória

Leírás

A fekete ribizli szörp alapja a frissen szedett fekete ribiszke

A fekete ribizli különleges növény a Kárpát-medencében, hiszen alapvetően a hidegebb, északabb tájakon honos. A háziasszonyoknak nem ez a gyümölcs a kedvence, hiszen már a szedése is sok gondot okoz. Nem úgy terem, mint a piros ribizli, hanem sok esetben csupán egy kicsi szem található egy kicsi száron. De még a feldolgozása! Nagyon erős a színe, minden gép, kanál és lábas szinte lemoshatatlanul fekete lesz a befőzéskor. A gyümölcs nagyon ragaszkodik héjához, hiába préseljük ki, rengeteg lé még benne marad a sűrű pépben, amelyet kiszedünk a passzírozóból. Úgyhogy többször is ki kell préselni, mire végre valóban kinyertük a levét. Magában nagyon savanyú, úgyhogy édesíteni és hígítani kell ahhoz, hogy jó ivólét kapjunk.

Ezek a leírtak mind odavezetnek, hogy kevesen fognak hozzá a fekete ribiszke lé gyártásához. Pedig ez az az ital, amelyik talán a legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizlinek a legnagyobb a C-vitamin tartalma, magasabb, mint a csipkebogyóban. Ráadásul ez a C-vitamin stabilan van jelen a gyümölcsben, ami az aszkorbin oxidáz enzim hiányával magyarázható. Ezért forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló. De a fekete ribizli leginkább magas antocianin tartalmának köszönheti gyógyhatását

A fekete ribizli 9 g fehérjét, 20 g zsírt, 95 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 38 g rostot tartalmaz kilogrammonként.

A népgyógyászat eleinte főleg vizelethajtóként és reumás panaszok ellen használta. A  18. században hasmenés, ízületi problémák, köhögés tünetei ellen is használták.

Tudományos állat- és humán kísérletek kimutatták érfal-lazító hatását, valamint a fekete ribizli termés érelmeszesedés-csökkentő hatását.

Mi úgy készítjük a fekete ribizli szörpöt, hogy miután három fázisban, alaposan megmostuk a gyümölcsöt, többször átpasszírozzuk, majd a sűrű levet kb. 80  fokra felhevítve abba kevés cukrot téve tömlőkbe öntjük. Így a fekete ribiszke nemcsak megőrzi eredeti beltartalmát, de tartósan eláll. Ráadásul a tömlőn elhelyezett csapból folyamatosan adagolható, és mivel így oxigén nem kerül italunk környezetébe, ezért nem romlik el.

További információk

Tömeg 3,2 kg
Méretek 17,5 × 11,5 × 21 cm
Íz

Fekete ribiszke

Ajánlott higítási arány

15 liter