Leírás
Az őszibarack az a gyümölcs, amelyet soha nem lehet megunni. Akárhányszor ehetünk belőle, mindig valami új ízt érzünk a nyelvünkkel. De nem csupán a nyelvünk, hanem a szemünk, az orrunk is örül, ha ránéz vagy megillatozza ezt a gyümölcsöt. Külön érdekessége, hogy több hónapig érnek a különböző fajták, és egyre mélyebb, teltebb ízben kóstolgathatjuk őket. És hányféleképpen ehetünk belőle?! Először is a maga természetes formájában, aztán egy jó lepényen, turmix italban, joghurttal fagylaltként, gyümölcssalátába, dzsem vagy lekvárként, rumban, likőr formában, és végül az általunk kínál finom ivóléként is.
Milyen érdekes, hogy a messzi Perzsiából idekerült fa éppen Magyarországon talált Európában igazán magára. Régen perzsa almának nevezték, de ma ez a föld az igazi otthona. Mintha éppen a Kárpát-medencében élesedtek volna ki tulajdonságai, a nap itt alakította olyanná, hogy már a két nagy háború között párizsi vásárokon csodájára jártak a magyar baracknak. Az első leghíresebb barackokat a Gellért hegy déli lejtőin termesztették régen. A védett lejtők erős napsütése igen kedvező ennek a gyümölcsfajnak. Később a budaörsi, budafoki és tétényi barackok vált híressé.
Mi az őszibarack nektárt úgy készítjük, hogy a gyümölcsöt először is alaposan megmossuk. Először van az ülepítő mosás, egy medencében a por, esetleges homok az edény aljába kerül, a barackok pedig szépen átgurulnak a víz tetején egy másik tálba, ahol pedig a víz tetejéről leszedjük egy szitával vagy hálóval az esetlegesen benne maradt leveleket, mindazt, ami könnyebb a víznél. Végül a harmadik tálban lezuhanyozzuk a gyümölcsöt, így egészen tisztán helyezzük a passzírozó gépbe, ahol egy nagyobb lyukú hengerben először kimagozzuk. A következő, kisebb lyukú hengeres présben pedig elkészül az őszibarack pép. Ez annyira sűrű, hogy csak víz, illetve almalé hozzáadásával lehet belőle ivólét készíteni. Ennél a termékünknél almalével kevertük az őszibarack sűrű levét.
Az őszibarack az egyik legjobb frissítő, üdítő. Jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönhető. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők.
Rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést. Káliumban és magnéziumban is gazdag.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.