Szamócás almalé – 3 liter – 100% gyümölcs

100%-os, rostos gyümölcslé, tartósítószer és adalékok nélkül, friss hazai gyümölcsből!

Összetétele: 75% almalé, 25% szamócalé

Kiszerelés: 3 liter, “bag in box” csomagolásban

3 000Ft

Kategóriák ,

Leírás

Az szamócás almalé ízét a finom, frissen szedett szamóca határozza meg.

A szamóca a lobos erdők Babszem Jankója. Hiszen bármennyire is elbújik a lombok között, ennél ízletesebb és különlegesebb növényt nemigen találhatunk sehol. Azért is jó ennek a mesebeli figurának a képe, hiszen erősebb, kövérebb, nagyra nőtt amerikai bátyja , az eper sokkal kevésbé zamatos. Az angol mondás szerint Kétségtelen, hogy  a végtelen irgalmú Úristen teremthetett volna még jobb gyümölcsöt is, de az is kétségtelen, hogy nem teremtett.  Ez a gyümölcs, talán éppen kora tavaszi hírnökléte miatt különös történetekkel övezték körül. Az erdőkben növő szamócát és a kertekben illatozó növényt régen a tündérekkel hozták kapcsolatba. Később Szűz Mária oltalmának jelét sejtették benne.

Az eper vagy szamóca elnevezése körül sok tévhit kering. Hivatalos botanikai neve a szamóca, mert az eper az a pici gyümölcs, amely alakra hasonló, ízre sokkal kevésbé kellemes, és az eperfa termése. Ennek a botanikai nemzetségnek, a Fragaria-nak még két faja él Magyarországon, és ráadásul még ezeket is tévesen epernek vagy szamócának nevezik. Mi a biztonság kedvéért, hogy mindenki a magáénak érezze, egyszer szamócának, egyszer epernek hívjuk ezt a különleges földön termő gyümölcsöt.

Igen magas a vastartalma. A vitaminban annyira gazdag, hogy 100 gr eper már a napi szükségletünk 10%-át jelenti. Viszont bármennyire megdöbbentő is, ugyanennyi szamóca C vitaminban már a teljes napi szükségletünket fedezi.

Még levelét is használják, mivel flavonoidokat (kvercetint), cserzőanyagokat (ellagitanninokat), kávésav származékokat, citrált, triterpén-alkoholt tartalmaznak. Ezen kívül még kalcium, kálium, magnézium, mangán, és cink is található a gyümölcsben.

Mi mindenre használják a szamócát a növényi gyógyászatban? Nyálkahártya-gyulladás és fogínysorvadás esetén. Bélpanaszokra, hasmenésre. Máj-, lép-, epe működési zavarok ellen.

A gyümölcsöt mi három fázisban megmossuk, alaposan elvégezzük az ülepítő mosást, hiszen nagy mennyiségű homokszemcse tapad a szamócára. Ezek után passzírozógépünk segítségével először eltávolítjuk az eper csumáját, majd kivesszük a levét. Kis citromsav hozzáadásával megőrizzük szép színét,így sem lesz azonban olyan piros, mint a szintetikus szörpök. A szamóca ugyanis rózsaszínű le, senki se csapja be önmagát! Hiába szeretjük az élénk színeket, ezek a gyümölcsök, amennyiben természetesen fogyasztjuk őket, világosabbak, mint amiket a reklámokban megszoktunk.

A Budaörsi Háziszörp, kézműves manufaktúra mintegy 25% cukrot tesz a szörpbe, így kapjuk meg a rendkívül zamatos eperszörpöt. Olyan, mintha folyékony szamócát innánk! Egészségünkre!  Tartósítószer, adalékok és víz hozzáadása nélkül, friss, hazai gyümölcsből készült rostos gyümölcsszörp.

További információk

Tömeg 3,2 kg
Méretek 17,5 × 11,5 × 21 cm
Íz

Alma, Bodzavirág, Szamóca